CIACHO CZARNA KRÓWKA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

SUPER!!!! DOBRE!!! PYSZNE!!!!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT CIEMNY:
    6 jajek
    20 dag cukru
    20 dag mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    MASA ŚMIETANOWA:
    800 ml. śmietany kremówki 30%
    4 łyżki żelatyny
    4 łyżki cukru
    MUS TRUSKAWKOWY:
    40 dag- truskawek mrożonych
    1 galaretka truskawkowa
    DODATKOWO:
    1 puszka kajmaku
    orzechy włoskie

Ciacho czarna krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i dalej ubijać na puch. Dodać mąkę wymieszaną proszkiem i kakao.Upiec biszkopt. Wystudzić.Przekroić na pół.
    MUS TRUSKAWKOWY: Truskawki rozmrozić, odlać sok, zmiksować. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Gdy przestygnie wlać do musu z truskawek, wymieszać. Tężejący mus wylewamy na ciasto ( na śmietanę). Odstawiamy do całkowitego stężenia.
    MASA ŚMIETANOWA: Masę musimy robić na dwa razy z 1/2 porcji czyli 400 ml.śmietany ubijamy z 2 łyżkami cukru i na koniec wlewamy żelatynę (zimną rozpuszczone 2 łyżki w niewielkiej ilości wody gorącej)
    UKŁADANIE CIASTA:
    1. Biszkopt przekroić na pół,
    - 1/2 biszkoptu
    - 1/2 śmietany kremówki
    - mus truskawkowy
    - 1/2 śmietany
    - druga połowa biszkoptu
    - wierzch ciasta smarujemy kajmakiem i posypujemy orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy