Ciabaty – włoskie bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BIGA:
W wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i po chwili mieszamy z mąką i odstawiamy na 12 godzin ( temp. pokojowa ).
CIASTO:
Do bigi dodajemy przesianą mąkę, sól, wodę i drożdże, które wcześniej rozpuszczamy w 1/4 szklanki z podanej w przepisie wody.
Dokładnie wyrabiamy – ja używam miksera z hakiem.
Nie dodajemy więcej mąki mimo, że konsystencja będzie klejąca.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 3 godziny, a następnie wyciągamy na stolnicę podsypaną mąką.
Wyrabiamy, rozciągamy, a następnie wykrawamy prostokąty i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Zostawiamy na ok. 25 minut, a następnie posypujemy obficie ulubionymi ziarenkami ( możemy to byś mak, sezam, cebulka , zioła ) i wkładamy do nagrzanego na 220C piekarnika na ok. 15 minut;
Ps. do piekarnika na spód można włożyć naczynie z wrzącą wodą – bułeczki zyskają bardziej chrupiącą skórkę.
Komentarze