CIABATY – WŁOSKIE BUŁECZKI

4.5 (152 ocen)

  • 60 min

Ciabaty pochodzą z północnych Włoch i są we włoskiej kuchni tak popularne i lubiane jak bagietki we Francji.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    BIGA:

    * letnia woda – 1/3 szkl

    * mąka pszenna -2/3 szkl

    * świeże drożdże – 6 g

    * cukier – 1 szczypta

    CIASTO:

    * woda – 1 i 3/4 szkl

    * mąka pszenna – 3 i 1/4 szkl

    * świeże drożdże – 24 g

    * sól – 1 łyżeczka

    DODATKOWO:

    * ulubione ziarenka np. mak , sezam , słonecznik

Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Ciabaty – włoskie bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    BIGA:

    W wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i po chwili mieszamy z mąką i odstawiamy na 12 godzin ( temp. pokojowa ).

    CIASTO:

    Do bigi dodajemy przesianą mąkę, sól, wodę i drożdże, które wcześniej rozpuszczamy w 1/4 szklanki z podanej w przepisie wody.

    Dokładnie wyrabiamy – ja używam miksera z hakiem.

    Nie dodajemy więcej mąki mimo, że konsystencja będzie klejąca.

    Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 3 godziny, a następnie wyciągamy na stolnicę podsypaną mąką.

    Wyrabiamy, rozciągamy, a następnie wykrawamy prostokąty i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Zostawiamy na ok. 25 minut, a następnie posypujemy obficie ulubionymi ziarenkami ( możemy to byś mak, sezam, cebulka , zioła ) i wkładamy do nagrzanego na 220C piekarnika na ok. 15 minut;

    Ps. do piekarnika na spód można włożyć naczynie z wrzącą wodą – bułeczki zyskają bardziej chrupiącą skórkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować