ciabatta ze szczypiorkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Po włosku słowo ciabatta oznacza "kapeć, łapeć".

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 350 g mąki pszennej chlebowej + do podsypania
    100 ml ciepłego mleka
    100 ml ciepłej wody
    50 g drożdży swieżych
    2 łyżki masła
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    szczypiorek

Ciabatta ze szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże świeże rozpuścic w ciepłym mleku połączonym z wodą, masłem, solą i cukrem, wlać do przesianej mąki i wyrabić ciasto. Mozna użyć miksera z końcówką do drożdżowych ciast. Powinno byc dość luźne. Odstawić przykryte na ok 20-30 min. Nastepnie ciasto delikatnie palcami rozciagnąć na placek grubości 2 cm posypać posiekanym szczypiorkiem i zwijnąć w roladę (intuicyjnie to zrobiłam zeby szczypior znalazł sie w środku bułek) i nożem pokroić na prostokatne bułki, które należy ukłożyć na blaszce posypanej maką. Przykryć ściereczką i zostawić jeszcze na 20 min, żeby bułeczki "spuchły". W międzyczasie włączyć piekarnik i piec w nagrzanym do 220 °C przez ok 20 min aż sie zarumienią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy