Ciabatta najlepsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień I
Zaczyn:
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki na zaczyn. Ma powstać lepkie,gładkie ciasto. Przykrywamy je folią i pozostawiamy na noc w temperaturze pokojowej.
2.Dzień II
Ciasto właściwe:
Wodę wymieszać z drożdżami i dodać je do zaczynu z dnia poprzedniego. Dokładnie wymieszać na gęste ciasto. Dodać połą ilości mąki,znów dokładnie wymieszać i odstawić na 2h pod folią. Musi podwoić swoją objętość.
3.Do wyrośniętego ciasta dodać resztę mąki,sól,oliwę. Dokładnie wymieszać. Ciasto będzie lepiące, gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 1,5h pod folią.
Po tym czasie ciasto dzielimy na równe porcje (w zależności od upodobań). U mnie to 10szt dużych bułeczek. Formuję je w kulki lekko wilgotnymi dłońmi, a następnie spłaszczam i układam na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Posypać mąką i odstawić na 30minut pod ściereczką.
4.W tym czasie nagrzać piekarnik do 230st.C. Piec bułeczki przez 15-20 minut. Studzić na kratce.
Porady
Ciasto najlepiej formować wilgotnymi dłońmi.
Nie należy smarować przed pieczeniem bułeczek jajkiem,tłuszczem. Psuje to smak bułek kiedy zapiekamy je w tosterze.
Komentarze