Ciabatta najlepsza

0 (0 ocen)

Idealne bułki do kebaba,panini, tostów. Najlepsze gorące z tostera!

Składniki:

  • Zaczyn:
    250g mąki
    10g świeżych drożdży
    150ml letniej wody

    Ciasto właściwe:

    Cały zaczyn
    500g mąki pszennej typ 500
    300ml letniej wody
    10g świeżych drożdży
    4-5 łyżek oliwy
    2,5 łyżeczki soli

Ciabatta najlepsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień I

    Zaczyn:
    W dużej misce wymieszać wszystkie składniki na zaczyn. Ma powstać lepkie,gładkie ciasto. Przykrywamy je folią i pozostawiamy na noc w temperaturze pokojowej.

  • 2. Dzień II
    Ciasto właściwe:

    Wodę wymieszać z drożdżami i dodać je do zaczynu z dnia poprzedniego. Dokładnie wymieszać na gęste ciasto. Dodać połą ilości mąki,znów dokładnie wymieszać i odstawić na 2h pod folią. Musi podwoić swoją objętość.

  • 3. Do wyrośniętego ciasta dodać resztę mąki,sól,oliwę. Dokładnie wymieszać. Ciasto będzie lepiące, gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 1,5h pod folią.

    Po tym czasie ciasto dzielimy na równe porcje (w zależności od upodobań). U mnie to 10szt dużych bułeczek. Formuję je w kulki lekko wilgotnymi dłońmi, a następnie spłaszczam i układam na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Posypać mąką i odstawić na 30minut pod ściereczką.


  • 4. W tym czasie nagrzać piekarnik do 230st.C. Piec bułeczki przez 15-20 minut. Studzić na kratce.

Porady

Ciasto najlepiej formować wilgotnymi dłońmi. Nie należy smarować przed pieczeniem bułeczek jajkiem,tłuszczem. Psuje to smak bułek kiedy zapiekamy je w tosterze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy