Ciabatta cebulowo-ziołowa

4.5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bułka przyrządzona specjalnie dla mojego chłopaka. Bardzo mu smakowała.

Składniki:

  • Zaczyn:
    170g mąki pszennej
    0,5 łyżeczki drożdży instant
    120 ml ciepłej wody

    Ciasto:
    330g mąki pszennej
    160 ml ciepłej wody
    1,5 łyżeczki drożdży instant
    1 łyżeczka soli
    3 łyżeczki oleju
    2 średnie cebule
    2 łyżeczki przypraw (zioła prowansalskie, rozmaryn, czosnek)
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Ciabatta cebulowo-ziołowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn przygotować dzień wcześniej. Składniki dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na minimum 8h.
  • 2. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, dodać do zaczynu i połączyć. 165 g mąki dodać do ciasta, dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 2h. Po tym czasie dodać drugą połowę mąki, sól, olej, przysmażoną cebulkę i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać na jednolitą masę. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 2h. Po tym czasie wyjąć ciasto z miski na stolnicę, uformować dwa podłużne bochenki i wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia posmarowanym olejem. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni i piec 30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować