Ciabata z rozmarynem i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciabatki z żurawiną są chrupiące aromatyczne dzięki rozmarynowi,na śniadanie najlepsze,zapach jak w kuchni u babci.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej typ 480
    200 ml gorącej wody
    15 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    2,5 łyżki suszonej żurawiny
    4 gałązki świeżego rozmarynu
    oliwa do posmarowania ciasta

Ciabata z rozmarynem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę lub do miski wsypujemy przesianą mąkę wlewamy stopniowo,gorącą wodę ale nie wrzątek,wsypujemy łyżeczkę soli i cukru,wkruszamy drożdże i zagniatamy ciasto aż zacznie odchodzić od ręki i będzie gładkie. Tak wyrobione ciasto formujemy w kulę smarujemy po wierzchu oliwą z oliwek przykrywamy lnianą ściereczką i odnosimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia-ciasto ma podwoić swoja objętość. W tym czasie suszoną żurawinę zalewamy w miseczce wodą . Gdy ciasto wyrośnie ,żurawinę odsączamy i wyciskamy z wody w rekach i dodajemy do ciasta i ponownie zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części i rozciągamy formując dwa wałki o jednakowej wielkości. Przez środek każdego wałka robimy nacięcia nożem do pieczywa i w środek wkładamy gałązki świeżego rozmarynu.Układamy na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.Odstawiamy na kilka minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 200*c wkładamy ciabaty i pieczemy 30 minut. Po upieczeniu wystudzić.

Komentarze

Podobne przepisy