Chutney z rabarbaru z suszoną śliwką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszny dodatek na słodko do pieczonych mięs, wędlin i serów.

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g rabarbaru
    150 g cebuli
    120 g cukru
    10 suszonych śliwek
    5 łyżek octu balsamicznego
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
    1/8 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Chutney Dodatki

Chutney z rabarbaru z suszoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukier, posiekane suszone śliwki, pokrojoną w kostkę cebulę oraz ocet balsamiczny. Podlać dwoma łyżkami wody i podgrzewać na wolnym ogniu, aż rabarbar puści sok. Kiedy składniki zaczną się gotować dodać przyprawy i gotować na większym ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Gotowe chutney przestudzić i przełożyć do wyparzonego słoika. Wstawić do lodówki. Zużyć w ciągu 7 dni.

Porady

Z tych proporcji składników wychodzi 1 (ok. 250 ml) słoiczek chutney. Chutney można też pasteryzować gotując w słoikach przez 15 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Owoce Rabarbar Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować