Gęsty sos rabarbarowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min

Zawsze się zastanawiam jak by po polsku nazwać takie przetwory - dodatki.

  • 10 min

Składniki:

  • 1/2 szklanki obranego i pokrojonego w cienkie paski rabarbaru
    1/2 szklanki drobno pokrojonej cebuli
    1/3 szklanki rodzynek sułtanek
    1 szklanka wody
    1/2 szklanki octu winnego ( jabłkowego )
    cukier
    1/2 łyżeczki mielonej papryki
    1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
    1 łyżka oleju z pestek winogron

Gęsty sos rabarbarowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rabarbar 1. Przygotować składniki. Rabarbar obrać , umyć
  • Składniki na chetney z rabarbaru 2. i pokroić w cienkie plasterki .Tak samo drobno pokroić cebulę .
  • Chetney z rabarbaru gotowanie 3. Do garnka o grubym dnie wrzucić wszystkie składniki . Wlać ocet i wodę. Dodać 4 pełne łyżeczki cukru. Zagotować. Dusić aż rabarbar , rodzynki i cebula rozgotują się, a płyny odparują .
  • Chetney z rabarbaru - duszenie 4. Dodać olej i mieszając dusić jeszcze chwilę. Doprawić do smaku cukrem i pieprzem. Przełożyć do słoiczka , ostudzić i wstawić do lodówki .

Porady

* podawać do zimnych mięs , wędlin, serów ** z tych składników wychodzi mały słoiczek - tak na 3 osoby na jeden posiłek ** chutney podaje sie dobrze schłodzony **** chutney można wekować ( pasteryzując 15 minut)

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2015

Komentarze

Podobne przepisy