Chutney z rabarbaru

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Chutney, czyli gęsty sos z owoców lub warzyw, może być słodki, kwaśny i pikantny jednocześnie. Do przygotowania tego sosu użyłam tego, co akurat najświeższe, najzdrowsze i najlepsze, czyli rabarbaru.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:


  • - rabarbar: 400 gramów
    - cebula czerwona: 3 sztuki
    - jabłka: 3 sztuki
    - rodzynki: 5 łyżek
    - czerwone wino półsłodkie: 0.5 szklanki
    - ocet balsamiczny: 5 łyżek
    - miód: 5 łyżek
    - papryczka chili: 2 sztuki
    - imbir: 1 łyżka
    - masło: 1 łyżka
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Chutney

Chutney z rabarbaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobne paseczki i smażymy na maśle wymieszanym z oliwą do zezłocenia.
  • 2. Rabarbar obieramy i kroimy na niewielkie kawałki, które następnie dodajemy do smażącej się cebuli.
  • 3. Gdy cebula i rabarbar zmiękną, dorzucamy obrane i pokrojone jabłka.
  • 4. Potem dolewamy czerwone wino i ocet balsamiczny; dodajemy miód, posiekane papryczki, świeżo starty imbir i rodzynki.
  • 5. Gotujemy całość przez ok. 15-20 minut, aż sos będzie w miarę jednolity.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Angielska Indyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować