Chutney z marchewki

  • wyświetlono: 629 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Chutney z marchewki idealnie podkreśla smak mięs, wędlin oraz serów(polecam jako dodatek do deski serów). Jest po prostu wspaniały, a przy okazji tani i prosty w wykonaniu.

Kasja1986
  • 3 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

500 g marchewki
cebula
ząbek czosnku
300 ml wody
500 g brązowego cukru
50 ml octu jabłkowego lub z białego wina
150 ml soku z cytryny
otarta skórka z cytryny
łyżeczka soli morskiej
łyżeczka agar agar
łyżka oleju

Sposób przygotowania przepisu:

Chutney z marchewki

  • 1. Czosnek przeciskamy przez praskę, obrane marchewki i cebulę ścieramy na drobnej tarce. Jeśli mamy możliwość najlepiej użyć do tego robota kuchennego.
    Do garnka wlewamy olej. Podsmażamy na nim warzywa. Wsypujemy cukier, sól, wlewamy wodę i gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut, aż marchewka będzie miękka.
    Wlewamy ocet, sok z cytryny i agar i gotujemy, jeszcze 10-15 minut.
    Gorący chutney przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.
    Ostudzony chutney przechowujemy w suchym chłodnym miejscu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chutneydodatki do mięsprzepis_miesiąca1000chutney z marchewki

Komentarze

Podobne przepisy

Chutney z brusznicy

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Chutney z brusznicy (czerwonej borówki)

Taki chutney robiłam pierwszy raz...

Chutney z rabarbaru i pomidorów

Dodane przez: kasik1p3

Chutney z rabarbaru i pomidorów

Słodko kwaśny chutney z nutką pikantności....

Chutney z rabarbaru z gruszką

Dodane przez: Konto nieaktywne

Chutney z rabarbaru z gruszką

Dodatek do mięs rodem z kuchni...

chutney

Dodane przez: nietylkoowsianka

Pomidorowy chutney

Chutney to gęsty sos wywodzący...

Chutney z papryki i śliwek

Dodane przez: anik9

Chutney z papryki i śliwek

Świetny na zimowe dni.

image-26atusr

Dodane przez: maja12_95

Chutney malinowy

Chutney malinowy znakomicie pasuje...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE