Chutney z marchewki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Chutney z marchewki idealnie podkreśla smak mięs, wędlin oraz serów(polecam jako dodatek do deski serów). Jest po prostu wspaniały, a przy okazji tani i prosty w wykonaniu.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g marchewki
    cebula
    ząbek czosnku
    300 ml wody
    500 g brązowego cukru
    50 ml octu jabłkowego lub z białego wina
    150 ml soku z cytryny
    otarta skórka z cytryny
    łyżeczka soli morskiej
    łyżeczka agar agar
    łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Chutney Dodatki

Chutney z marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek przeciskamy przez praskę, obrane marchewki i cebulę ścieramy na drobnej tarce. Jeśli mamy możliwość najlepiej użyć do tego robota kuchennego.
    Do garnka wlewamy olej. Podsmażamy na nim warzywa. Wsypujemy cukier, sól, wlewamy wodę i gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut, aż marchewka będzie miękka.
    Wlewamy ocet, sok z cytryny i agar i gotujemy, jeszcze 10-15 minut.
    Gorący chutney przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.
    Ostudzony chutney przechowujemy w suchym chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować