Chutney z czarnej porzeczki

  • wyświetlono: 3874 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

o korzennym smaku. Doskonały jako dodatek do serów, do świeżej bagietki...

Doraa

Składniki

• ½ kg czarnej porzeczki
• 250g cukru

• 50ml octu winnego (z czerwonego wina)
• ½ łyżeczki cynamonu
• ½ łyżeczki mielonych goździków
• 3 ziarenka ziela angielskiego
• ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
• szczypta soli (do smaku)

Sposób przygotowania przepisu:

Chutney z czarnej porzeczki

  • 1. Umyte i obrane z szypułek porzeczki włożyć do rondelka, zasypać cukrem, wymieszać , lekko ugnieść i pozostawić na ok. 20 minut, aby puściły sok. Po tym czasie zacząć podgrzewać na małym ogniu, bardzo często mieszając. Po 10 minutach dodać wszystkie przyprawy, gotować mieszając następne 10 minut.
  • 2. Po upływie tego czasu niezbyt dokładnie zmiksować porzeczki blenderem i podgrzewać dalsze 10 minut mieszając.
  • 3. Gorący chutney można przełożyć do wyparzonych niewielkich 2-3 słoiczków, zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia (w ten sposób będzie można go przechowywać dłużej) lub schłodzić i zużyć na bieżąco (wówczas należy przechowywać go w lodówce).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czarna porzeczkaprzyprawy korzennechutneyowoc_ma_moc

Komentarze

Podobne przepisy

Konfitura z czarnej porzeczki

Dodane przez: alaaa

Konfitura z czarnej porzeczki

W ogródku dojrzewają owoce więc...

Dżem z czarnej porzeczki

Dodane przez: Jola1977-1977

Dżem z czarnej porzeczki

Czarna porzeczka zadziwia przepięknym...

dżem z czarnej porzeczki

Dodane przez: duszek

DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI

Idealnie nadają się na soki i dżemy.Dżemy...

image-1blef91

Dodane przez: paolineczka

Sok z czarnej porzeczki na zimę

Zatrzymaj smak lata na dłużej -...

Konfitura z czarnej porzeczki

Dodane przez: mysza75

Konfitura z czarnej porzeczki

Domowe słodkie konfitury, można...

sok

Dodane przez: AnnaKoziel

Szybki sok z czarnej porzeczki

Lubicie popijać soki zimą ze swojej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE