Chutney z brusznicy (czerwonej borówki)

  • wyświetlono: 1028 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Taki chutney robiłam pierwszy raz i stwierdzam iż do serów i mięsa jest rewelacyjny!

Katarzyna Janeczko
  • 30min

Składniki

4 szklanki jabłek
2 szklanki brusznicy
szklanka cebuli (ja dałam ciut mniej)
1 łyżka imbiru
1/4 szklanki octu z czerwonego wina
szczypta soli
1/4 szklanki cukru brązowego(ja dałam zwykły)

ja dodałam jeszcze dwie gruszki

Sposób przygotowania przepisu:

Chutney z brusznicy (czerwonej borówki)

  • Chutney z brusznicy1. Borówki przebrać, oczyścić z liści i opłukać. Osączyć na sitku a następnie wrzucić do garnka, dodać imbir, ocet, cukier, sól , jabłka i gruszki pokrojone w kostkę oraz cebulę krojoną w drobną kosteczkę.
  • Chutney z brusznicy2. Gotować wszystko do miękkości wszystkich składników. Gdy całość jest już wystarczająco gęsta i nabierze ładnego kolorku, przekładać do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić i gorące odwracać do góry dnem.

Porady

Ja dodatkowo pasteryzowałam dla pewności zamknięcia słoiczków ok 5 min.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilsezonowe_przysmakichutneyborówka czerwonabrusznica

Komentarze

Podobne przepisy

borówki z jabłkami

Dodane przez: majka190382

BORÓWKI LEŚNE Z JABŁKAMI

Do ciast idealne,w smaku niezrównane...prawdziwe...

Brusznica do mięs i serów

Dodane przez: slodkoipieprznie

Borówka brusznica z gruszkami do mięs

niezastąpiony dodatek do mięs i...

chutney

Dodane przez: Kasja1986

Chutney z marchewki

Chutney z marchewki idealnie podkreśla...

image-0kigw7r

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Chutney z węgierek i chili

Korzystając z ostatnich jesiennych...

Chutney z aronii

Dodane przez: Violetka76

Chutney z aronii

Jeszcze jeden sposób na zagospodarowanie...

Chutney z mango

Dodane przez: Lenka Syrenka

Chutney z mango

Chutney to rodzaj pikantnej, lekko...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE