Chutney rabarbarowy z curry

0 (0 ocen)

  • 15 min

Sezon na rabarbar .Tym razem wersja zbliżona do angielskiej tzn. rabarbar , jabłko, cebula , rodzynki i jako przyprawa dominująca curry - przyprawa która zdominowała kuchnie angielską

  • 15 min

Składniki:

  • 3 średnie pałki rabarbaru
    2 duże cebule
    2/3 szklanki rodzynek sułtanek
    1/2 szklanki wody
    1/4 szklanki octu winnego ( jabłkowego )
    3 łyżki miodu
    2 goździki
    1 łyżeczka curry
    1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
    1 łyżka oleju z pestek winogron
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Chutney rabarbarowy z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na chetney 1. Rabarbar obrać , umyć i pokroić w cienkie plasterki .Cebule i jabłko obrać i pokroić w kostkę .Rodzynki namoczyć gorącą wodą ( tak by je zakryła ).
  • chetney 2. Do garnka włożyć składniki . Wlać wodę i ocet . Dodać miód i goździki. Zagotować. Dusić aż rabarbar , rodzynki , jabłko i cebule rozgotują się, a płyny odparują . Dodać olej i curry i dusić jeszcze chwilę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • chetney 3. Przełożyć do słoiczków- zakręcić i ostudzić .
  • chetney 4. Pasteryzować 15 minut .

Porady

* podawać do zimnych mięs , wędlin, serów ** chutney podaje sie dobrze schłodzony *** jeśli chodzi o doprawianie to jeśli ktoś woli mniej kwaskowate może dodać jeszcze odrobinę cukru - jeśli kwaśne -mniej miodu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Angielska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować