CHUTNEY RABARBAROWY

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealny do mięs, wędlin, grillowanych potraw itp. Podbiłam nim serce swojego męża i miałam okazję znaleźć się w dziesiątce laureatów spośród 600 przepisów w konkursie organizowanym przez firmę Jamar.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
    2 cebule
    paczka rodzynek (250g)
    1 i 1/2 szklanki cukru
    2 łyżki czosnku granulowanego
    2 łyżki imbiru mielonego
    1 łyżka mielonej białej gorczycy
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki papryczki chili
    1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    kilka goździków
    2 łyżki miodu
    1 i 1/2 szklanki octu winnego
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Chutney rabarbarowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obok w słoiczku stoi marynowana dzika róża :) to ona podbiła serca jury Jamar 1. Umyty rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Rodzynki należy sparzyć wrzątkiem. Do garnka wkładamy rabarbar, posiekaną cebulę i chwilkę obsmażamy ciągle mieszając. Dodajemy rodzynki, cukier i wszystkie przyprawy. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
  • wspomnienia... 2. Następnie całość dokładnie miksujemy, wlewamy ocet i gotujemy kolejne 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy miód i odparowujemy.

Porady

Kolor chutneya jest mało ciekawy, ale smak jest naprawdę oryginalny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować