Chutney pomidorowy

  • wyświetlono: 278 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dodatek do mięs ,makaronów itp

DSC_1166
  • 60min

Składniki

•1/2 kg pomidorków czereśniowych
•1 pomarańcza
•1 cytryna
•Kawałek imbiru
•1 laska cynamonu
•1/2 kg cukru
•100 ml wermutu ziołowego
•1 łyżeczka pokruszonej ostrej papryki
•Sól

Sposób przygotowania przepisu:

Chutney pomidorowy

  • 1. Pomarańczę umyć ,pokroić w plasterki. Włożyć do rondla. Dodać sok wyciśnięty z cytryny i otartą skórkę. Wsypać cukier. Dodać starty na tarce imbir ,laskę cynamonu i ostrą paprykę. Gotować na wolnym ogniu 15 min.
    Pomidorki umyć ,rozciąć na połówki. Usunąć pestki. Pomidorki włożyć do syropu z pomarańczami ,zalać winem ,doprawić solą ( ½ łyżeczki). Doprowadzić do wrzenia ,zmniejszyć płomień i dalej gotować 3 min. Zestawić z ognia ,ostudzić. Powtórzyć zagotowywanie i studzenie dwukrotnie. Usunąć cynamon. Chutney przełożyć do słoiczków ,pasteryzować 10 min.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

image-29fsykh

Dodane przez: muchawsieci

Chutney jabłkowo-miętowy

Szok i niedowierzanie! Zawsze próbuję...

Chutney rabarbarowy

Dodane przez: kaskamar

CHUTNEY RABARBAROWY

Idealny do mięs, wędlin, grillowanych...

image-0kigw7r

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Chutney z węgierek i chili

Korzystając z ostatnich jesiennych...

chutney dyniowo imbirowy

Dodane przez: agnieszka tobiasz

Chutney dyniowo-imbirowy

Jak mówi klasyk: "Pani kierowniczko-...

Rabarbarowy chutney

Dodane przez: PolskaGotuje

rabarbarowy chutney

Będzie idealny do mięs czy serów....

Chutney dyniowy

Dodane przez: anemon

Chutney dyniowy

Gęsty, aromatyczny i dość pikantny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE