Chutney pomidorowo-nektarynkowy z habanero

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny, aromatyczny i pikantny chutney z pomidorów i nektarynek to świetny dodatek zarówno do mięs z grilla, sera, wędlin.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 pomidorów średniej wielkości
    6 nektarynek
    ½ szklanki octu ryżowego
    2 ząbki czosnku
    1-2 papryczki habanero
    2 gałązki tymianku
    2/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy Chutney

Chutney pomidorowo-nektarynkowy z habanero - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory i nektarynki zalewamy wrzątkiem, następnie zalewamy zimną wodą , odsączamy i obieramy. Z nektarynek wyjmujemy pestki i kroimy miąższ w kostkę. Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne a następnie kroimy je w kostkę.

    Pokrojone pomidory i nektarynki przekładamy do garnka dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w plasterki papryczkę habanero i tymianek. Wszystko zasypujemy cukrem , doprawiamy solą i zalewamy octem – całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy około 1,5 godziny na wolnym ogniu. Czas gotowania zależy od mocy kuchenki – chutney jest gotowy kiedy cała woda odparuje.

    Gorący chutney przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy je starannie i odstawiamy na deskę pokrywką do dołu, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

    Chutney pasuje do mięs i serów, świetnie sprawdza się jako dodatek np. do hamburgerów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nektarynki Owoce Papryka Pomidor Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować