Chutney owocowo - warzywny

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Chutney, czyli po prostu sos. Mój nie jest pikantny, lecz słodko - kwaśny. Świetnie pasuje do białego mięsa lub ryby, ożywia i nadaje wyrazistszego smaku.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki na 500 ml chutney:

    250 g agrestu (u mnie czerwony)
    250 g porzeczek (u mnie czerwone)
    3 - 4 łyżki syropu klonowego
    2 cebule
    2 marchewki
    1 łyżeczka imbiru
    1 - 2 łyżki oleju

Chutney owocowo - warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chutney owocowo - warzywne 1. Porzeczki umyć, a owoce oddzielić od gałązek.
  • 2. Agrest umyć, odciąć czarne ogonki.
  • Chutney owocowo - warzywne 3. Cebule i marchew obrać i drobno pokroić.
  • 4. Wszytko włożyć do rondelka, podlać olejem, a w razie potrzeby - wodą.
  • 5. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. godzinę, albo do momentu kiedy zrobi się prawie jednolita masa.
  • Chutney owocowo - warzywne 6. Pod koniec duszenia dodać syrop i imbir.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy