Chutney Banana Curry

  • wyświetlono: 263 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bardzo prosta słodko-pikantna w przygotowaniu pasta. Do jedzenia zarówno na ciepło jak i na zimno. Do kanapek, naleśników, pierogów.

Cassei
  • 30min

Składniki

1 średnie jabłko
1 mała cebula
2-3 łyżki octu jabłkowego

pieprz czarny
1 łyżeczka curry w proszku

1 banan
garść rodzynek

Sposób przygotowania przepisu:

Chutney Banana Curry

  • Cebula + jabłko1. Cebulę i jabłko (bez skórki) kroimy w kostkę.
    Dusimy na małym ogniu z dodatkiem octu jabłkowego około 5 minut, aż jabłko zmięknie. Można dodać odrobinę wody.
  • Chutney świetnie smakuje z tostami2. Dodajemy trochę pieprzu, curry i banana. Rozgniatamy widelcem. Wsypujemy rodzynki i gotujemy jeszcze chwilę, aby uzyskać odpowiednią gęstość.

Porady

Chutney można przechowywać w słoiku, w lodówce. Ponieważ nie ma tu dodatku cukru ani tłuszczu, nie powinien jednak stać zbyt długo

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzupastaPrzetworychutneyw_słoiku

Komentarze

Podobne przepisy

Rabarbarowy chutney

Dodane przez: PolskaGotuje

rabarbarowy chutney

Będzie idealny do mięs czy serów....

chutney dyniowo imbirowy

Dodane przez: agnieszka tobiasz

Chutney dyniowo-imbirowy

Jak mówi klasyk: "Pani kierowniczko-...

Chutney dyniowy

Dodane przez: anemon

Chutney dyniowy

Gęsty, aromatyczny i dość pikantny...

Chutney z aronii

Dodane przez: Violetka76

Chutney z aronii

Jeszcze jeden sposób na zagospodarowanie...

Chutney z mango

Dodane przez: Lenka Syrenka

Chutney z mango

Chutney to rodzaj pikantnej, lekko...

Chutney z czerwonych porzeczek

Dodane przez: Jola66

Chutney z czerwonych porzeczek

Chutney to gęsty sos z owoców i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.