Churros smażone

0 (0 ocen)

Churros to hiszpański smakołyk. Robi się z ciasta parzonego i smaży na głębokim oleju. Najlepsze bezpośrednio po usmażenie jeszcze letnie.

Składniki:

  • 240 ml wody
    50 g masła
    2 łyżki brązowego cukru
    szczypta soli
    1 i 1/8 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 mniejsze jajka
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    0,5 łyżeczki cynamonu

Churros smażone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować wodę, cukier, cukier waniliowy,sól i masło. Do wrzątku wsypać mąkę i energicznie mieszać do momentu aż ciasto będzie odstawać od garnka. Zdjąć i pozostawić do przestudzenia. Gdy ciasto będzie jeszcze lekko ciepłe dodawać po jednym jajku i miksować. Ciastem napełnić worek cukierniczy z końcówką gwiazdki. Wyciskać na rozgrzany olej churros o długości około 10 cm odcinając ciasto nożyczkami. Smażyć z wszystkich storn na rumiano. Wyjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Cukier waniliowy wymieszać z cynamon i jeszcze ciepłe churros obtoczyć lub podawać z sosem krówkowym lub czekoladowym.

Komentarze

Podobne przepisy