Churros

0 (0 ocen)

  • 30 min

Hiszpańskie przekąski :)

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g mąki
    500 ml wody
    3 łyżeczki oliwy z oliwek
    3 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki soli
    cukier puder
    1 litr oleju do smażenia

Churros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać. Wodę wlać do garnka, wsypać do niej proszek do pieczenia, sól, wlać oliwę z oliwek, dokładnie wymieszać i zagotować.
  • 2. Gdy woda się zagotuje zmniejszyć ogień, wsypać całą mąkę i energicznie wszystko dokładnie wymieszać. (Ciasto powinno być dosyć twarde).
  • 3. Szprycę do ciastek z końcówką gwiazdką (najlepiej metalową bo plastikową bardzo ciężko i można ją połamać) napełnić ciastem, a następnie wyciskać do gorącego oleju kawałki ciasta. Smażyć na złoty kolor z obu stron i wykładać na ręcznik kuchenny.
  • 4. Oprószyć cukrem pudrem.

Porady

można podawać także z roztopioną czekoladą

Komentarze

Podobne przepisy