Churros

0 (0 ocen)

  • 45 min

Churros to hiszpański wypiek z ciasta parzonego, smażony na głębokim oleju. Ciasto jest chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Posypuje się je cukrem pudrem lub drobnym cukrem. Najsmaczniejsze są świeże, zresztą jak chyba wszystko, co smażone na głębokim oleju.

  • 45 min

Składniki:

  • 3 łyżki smalcu
    20 dag mąki
    3 jaja
    olej do głębokiego smażenia
    cukier puder
    szczypta soli

Churros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto przygotować dzień wcześniej. Zagotować szklankę wody z solą i smalcem. Wsypać mąkę. Energicznie mieszając gotować, aż masa będzie gładka i błyszcząca (jak na ptysie). Masę przestudzić, następnie ucierając mikserem wbijać po jednym jajku. Odłożyć.
    2. Następnego dnia rozgrzać olej. Ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać długie paluchy do naczynia z tłuszczem. Smażyć na złoty kolor. Gdy lekko przestygną posypać cukrem pudrem.

Porady

więcej moich przepisów na smakujmy.pl

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy