Schab pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć,lekko rozbić tłuczkiem.
Oprószyć solą i pieprzem. Panierować w mące, rozkłóconych jajkach i bułce tartej,smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.Odstawić.
Pieczarki umyć ,osuszyć i drobno pokroić,cebulę obrać i posiekać.
Na suchej, rozgrzanej patelni zrumienić z obu stron boczek, odsączyć.
Na pozostałym na patelni tłuszczu usmażyć pieczarki z cebulą w razie potrzeby dodać łyżkę masła, odparować,doprawić do smaku solą i pieprzem.
2.Pietruszkę i koperek posiekać ,paprykę pokroić w słupki,pora na plasterki ,a pomidory na połówki.Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kotlety poukładać na wysmarowanej tłuszczem blaszce, smarować cienko chrzanem ,układać na nich po plastrze boczku i porcji pieczarek ,
z wierzchu posypać startym serem, posiekaną pietruszką i koperkiem
Między mięso włożyć paprykę,pora i pomidorki,piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.
Komentarze