Schab pod pierzynką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kotlet schabowy nie musi być nudny, wystarczy go troszkę udoskonalić.Mięsko tak podane jest miękkie, soczyste i bardzo smaczne

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
    1 mały słoik chrzanu(140 g)
    300 g pieczarek
    300 g żółtego sera
    6 grubych plastrów wędzonego boczku
    1 czerwona papryka
    150 g pomidorków koktajlowych
    1 cebula
    1/2 pora
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1/2 pęczka szczypiorku
    2 jajka
    mąka
    bułka tarta
    sól
    pieprz
    masło
    olej
    kilka zielonych oliwek do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Schab pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć,lekko rozbić tłuczkiem.
    Oprószyć solą i pieprzem. Panierować w mące, rozkłóconych jajkach i bułce tartej,smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.Odstawić.
    Pieczarki umyć ,osuszyć i drobno pokroić,cebulę obrać i posiekać.
    Na suchej, rozgrzanej patelni zrumienić z obu stron boczek, odsączyć.
    Na pozostałym na patelni tłuszczu usmażyć pieczarki z cebulą w razie potrzeby dodać łyżkę masła, odparować,doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Pietruszkę i koperek posiekać ,paprykę pokroić w słupki,pora na plasterki ,a pomidory na połówki.Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Kotlety poukładać na wysmarowanej tłuszczem blaszce, smarować cienko chrzanem ,układać na nich po plastrze boczku i porcji pieczarek ,
    z wierzchu posypać startym serem, posiekaną pietruszką i koperkiem
    Między mięso włożyć paprykę,pora i pomidorki,piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować