Chrzanowe risotto z indykiem i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 25 min

Może się wydawać, że połączenie chrzanu i żurawiny jest nietrafione. Nic bardziej mylnego, ponieważ te smaki pasują do siebie idealnie  Ostry chrzan i słodka żurawina, a do tego chude mięsko – wspaniały, szybki i prosty obiad

  • 25 min

Składniki:


  • indyk 300g,
    chrzan 6 łyżeczek,
    bulion 500ml,
    żurawina 50g,
    ryż do risotto 150g,
    papryka ostra,
    1 cebula,
    2 łyżki masła,
    tymianek,
    sól,
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Chrzanowe risotto z indykiem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chrzanowe risotto z indykiem i żurawiną 1. Indyka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie podsmażamy go na rumiano. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę.
  • Chrzanowe risotto z indykiem i żurawiną 2. Następnie wsypujemy ryż i smażymy do momentu aż ziarenka staną się szkliste.
  • Chrzanowe risotto z indykiem i żurawiną 3. Kolejno wlewamy tyle bulionu, żeby przykrył ryż, dodajemy chrzan i żurawinę i całość smażymy do momentu aż ryż będzie miękki co jakiś czas podlewając bulionem.
  • Chrzanowe risotto z indykiem i żurawiną 4. Około 5 minut przed końcem smażenia dodajemy podsmażonego indyka. Całość doprawiamy do smaku papryką słodką i ewentualnie solą i pieprzem. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Indyk Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować