Chrzanowa rolada z indyka z pastą jajeczną i boczkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Przepyszna, niezwykle soczysta rolada drobiowa z pastą jajeczną i boczkiem. Smak chrzanu podkreśla delikatne mięso indycze zaś boczek go podkręca. Rolada pięknie wygląda w przekroju i jako pierwsza znika ze stołu.Można podać ja na ciepło np. z sosem chrzanowym lub na zimno na desce wędlin.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg fileta z indyka
    150g. boczku surowego parzonego w cieniutkich plastrach
    3-4 łyżki chrzanu śmietanowego
    sól, pieprz
    2 łyżki masła
    Pasta jejeczna:
    8 jajek ugotowanych na twardo
    1 biała część pora
    2 łyzki majonezu
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chrzanowa rolada z indyka z pastą jajeczną i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pasta jajeczna: Jajka obrać, umyć, pokroić w małą kostkę.
    Pora posiekać drobno,podsmażyć na rozgrzanym maśle.
    Do jajek dołożyć pora, dodać majonez oraz doprawić solą i pieprzem.
    Składniki pasty wymieszać razem.
  • 2. Filet z indyka rozciąć wzdłuż do powstania płatu oprószyć solą i pieprzem.
    Na mięsie rozsmarować 1/2 pasty, ułożyć część plastrów boczku, wyłożyć resztę jajek.
    Zwinąć roladę w rulon.
    Z wierzchu mięso posmarować warstwą chrzanu, obwinąć pozostałym boczkiem.
    ( Brzegi rolady można spiąć)
  • 3. Do naczynia żaroodpornego włożyć łyżkę masła, ułożyć roladę, piec 60 min pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180st.
    15 min przed końcem pieczenia odkryć mięso aby boczek się przyrumienił.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Drób

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować