Chrzanowa na soku z kiszonej kapusty i wędzonym żeberku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Jeśli jednego dnia mocno świętujemy:) , to następnego dnia tak przygotowana zupa jest zbawienna. Kwaśna, aromatyczna, pożywna i po prostu bardzo smaczna.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml. soku od kiszonej kapusty
    500 g. wędzonych żeberek
    2 średnie marchewki
    6 średnich ziemniaków
    1 pietruszka
    1 laska kiełbasy -u mnie podwawelska
    2 łyżki chrzanu-u mnie ze słoiczka
    2 łyżki majeranku
    2 listki laurowe
    po 5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
    2 łyżki mąki pszennej
    1/2 szklanki śmietany ukwaszonej 15 %
    1,5 litra wody
    2 ząbki czosnku
    2 szczypty cukru
    sól i pieprz do smaku
    rzeżucha do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Sok

Chrzanowa na soku z kiszonej kapusty i wędzonym żeberku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chrzanowa na soku z kiszonej kapusty i wędzonym żeberku 1. Pokrojone żeberka zalewam wodą, dodaje listki laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz, gotuję ok. 20 minut na małym ogniu, dodaję obrane i pokrojone w kostkę marchewki i pietruszkę , gotuję ok. 10 minut, dodaję obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, gotuję ok. 15 minut - do miękkości warzyw. Do całości dodaję chrzan, sok z kapusty, pokrojona w plasterki kiełbasę, cukier, gotuję 5 minut, zaprawiam śmietaną zmieszaną z mąką , doprowadzam do zagotowania, próbuję, doprawiam solą i pieprzem . Zupę podaję posypaną rzeżuchą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować