Jeśli jednego dnia mocno świętujemy:) , to następnego dnia tak przygotowana zupa jest zbawienna. Kwaśna, aromatyczna, pożywna i po prostu bardzo smaczna.
1 godz. 20 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
500 ml. soku od kiszonej kapusty
500 g. wędzonych żeberek
2 średnie marchewki
6 średnich ziemniaków
1 pietruszka
1 laska kiełbasy -u mnie podwawelska
2 łyżki chrzanu-u mnie ze słoiczka
2 łyżki majeranku
2 listki laurowe
po 5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki śmietany ukwaszonej 15 %
1,5 litra wody
2 ząbki czosnku
2 szczypty cukru
sól i pieprz do smaku
rzeżucha do posypania
Chrzanowa na soku z kiszonej kapusty i wędzonym żeberku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojone żeberka zalewam wodą, dodaje listki laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz, gotuję ok. 20 minut na małym ogniu, dodaję obrane i pokrojone w kostkę marchewki i pietruszkę , gotuję ok. 10 minut, dodaję obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, gotuję ok. 15 minut - do miękkości warzyw. Do całości dodaję chrzan, sok z kapusty, pokrojona w plasterki kiełbasę, cukier, gotuję 5 minut, zaprawiam śmietaną zmieszaną z mąką , doprowadzam do zagotowania, próbuję, doprawiam solą i pieprzem . Zupę podaję posypaną rzeżuchą.
Komentarze