Chrzan z jabłkiem

4.5 (147 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Taki chrzan z jabłkiem może być, smaczną przekąską lub przystawką. Doskonale smakuje podany do mięs lub wędlin. Bardzo zdrowy i łatwy w przygotowaniu.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 15 dag. korzenia chrzanu
    2 dorodne jabłka, u mnie odmiana Alwa
    ok.3/4 szklanki śmietany 18%
    sok z 1 cytryny
    sól, pieprz, cukier do smaku(u mnie po 2 szczypty)
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Chrzan z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Obrany i starty chrzan na tarce o małych oczkach skrapiam sokiem z połowy cytryny, dodaję sól, pieprz, cukier, mieszam, odstawiam na ok. pół godziny. Jabłka obieram trę na tarce o dużych oczkach, skrapiam sokiem z drugiej połowy cytryny, mieszam. Jabłka dodaje do chrzanu i śmietany, mieszam, odstawiam na godzinę, mieszam, próbuję, doprawiam jeśli jest taka potrzeba np. pieprzem , bo lubię ostrzejsze smaki, jeśli smak jest za ostry wystarczy dodać np. śmietany.

Porady

Taki dodatek do mięs jest bardzo zdrowy, wspaniale wspomaga układ trawienny.Jeśli nie chcemy trzeć chrzanu, można go zastąpić dobrej jakości chrzanem ze słoiczka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Jabłka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować