Chrzan domowy

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Wyborny dodatek do świątecznych mięsiw i nie tylko.
Wykonanie chrzanu jest banalnie proste, ale podczas przyrządzania lecą łzy,
Raz w roku warto się nawet popłakać, bo smak zrekompensuje nasze trudy.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g oczyszczonego korzenia chrzanu
    1 szklanka mleka
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka cukru
    60ml soku z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Chrzan domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chrzan 1. Korzeń chrzanu oczyszczam i dokładnie myję.
  • chrzan 2. Ze świeżej cytryny wyciskam sok (60 ml).
  • chrzan 3. Po dokładnym oczyszczeniu korzeni chrzanu otrzymałam 500g czystego surowca.
  • chrzan 4. Korzenie chrzanu starłam w robocie tarczą do ziemniaków.
  • chrzan 5. Mleko z solą i cukrem zagotowałam. Ponieważ świeżo tarty chrzan jest bardzo ostry i palący ,wręcz wyciska łzy, dlatego mieszanie proponuję wykonać na powietrzu.
  • chrzan 6. Do miski przekładam starty chrzan, wlewam sok cytrynowy, mieszam i wlewam gorące mleko z solą i cukrem. Dokładnie mieszam.
  • chrzan 7. Wymieszany chrzan przekładam do wyparzonych słoiczków, zakręcam. Przechowuję w lodówce.
  • chrzan 8. Z tej proporcji otrzymałam 2 słoiczki o pojemności po 400ml i 1 słoiczek 350ml.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować