Wyborny dodatek do świątecznych mięsiw i nie tylko.
Wykonanie chrzanu jest banalnie proste, ale podczas przyrządzania lecą łzy,
Raz w roku warto się nawet popłakać, bo smak zrekompensuje nasze trudy.
4.Korzenie chrzanu starłam w robocie tarczą do ziemniaków.
5.Mleko z solą i cukrem zagotowałam. Ponieważ świeżo tarty chrzan jest bardzo ostry i palący ,wręcz wyciska łzy, dlatego mieszanie proponuję wykonać na powietrzu.
6.Do miski przekładam starty chrzan, wlewam sok cytrynowy, mieszam i wlewam gorące mleko z solą i cukrem. Dokładnie mieszam.
7.Wymieszany chrzan przekładam do wyparzonych słoiczków, zakręcam. Przechowuję w lodówce.
8.Z tej proporcji otrzymałam 2 słoiczki o pojemności po 400ml i 1 słoiczek 350ml.
Komentarze