Chryzantema złocista

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Chryzantema złocista, bardzo smaczny placek drożdżowy.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej poznańskiej (typ 650)
    mleko 400 ml
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    drożdże świeże 30 gram
    8 łyżek oleju
    żółtko 1 szt.
    białko do posmarowania
    czarnuszka do posypania środka
    siemię lniane do posypania środka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek

Chryzantema złocista - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chryzantema złocista. 1. Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłe mleko z cukrem i drożdżami oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części, jedną połówkę ciasta dzielimy na 6 równych kawałków. Z połowy ciasta przygotowujemy okrąg o średnicy 25 cm i umieszczamy go na przygotowanej blasze. Z każdego kawałka ciasta z drugiej, podzielonej na 6 kawałków połowy formujemy wałek, wałkujemy go na pas o szerokości 10 cm i długości 40 cm. Robimy nacięcia w środku każdego paska, składamy go po długości na pół i układamy po krawędzi okrągłego placka na blasze. I tak robimy z pozostałymi paskami które układamy tak jak ślimak, do wyczerpania pasków. Środek smarujemy białkiem i posypujemy czarnuszką oraz siemieniem lnianym. Całość przykrywamy pieluszką tetrową lub ściereczką i odstawiamy na 60 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięty placek smarujemy białkiem i pieczemy na środkowej półce, grzałki góra-dół 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza do ładnego zarumienienia się placka. Upieczony placek studzimy na kratce. Ostudzony kroimy i zajadamy popijając mlekiem lub kakao.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować