Chrusty lane

4.5 (192 ocen)

  • 10 min

Szybka i smaczna przekąska nie tylko w Tłusty Czwartek.

  • 10 min

Składniki:

  • 200 g mąki
    3 jajka
    170 ml mleka
    1 cukier waniliowy (8 g)
    szczypta soli
    1,5 kieliszka wódki (0,5 do ciasta, 1 do oleju)
    1 litr oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chrusty lane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Żółtka wraz z cukrem ucieramy mikserem. Wlewamy mleko i 0,5 kieliszka wódki, dodajemy cukier waniliowy i stopniowo po trochu dosypujemy mąkę. Gdy wszystko zmiksujemy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy, aby nie stracić puszystości ciasta. Ciasto powinno mieć konsystencję minimalnie gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Ciasto wlewamy przez lejek, ale jest to niewygodne. Ja przełożyłam ciasto do specjalnego narzędzia do dekorowania potraw ze średnią końcówką. Rozgrzewamy olej np. w garnku lub w głębokiej patelni z 1 kieliszkiem wódki. Dzięki temu, że dodajemy trochę wódki do ciasta i oleju, chrusty wchłoną mniej tłuszczu. Wyciskając ciasto wlewamy na olej tworząc dowolne wzory (spirale, koła, serca itd...). Smażymy z obu stron na rumiano. Wyjmujemy np. szpikulcem i osączamy na papierowym ręczniku.

Porady

Chruściki można oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować