CHRUSTY - FAWORKI

0 (0 ocen)

Faworki to nazwa zapożyczona z języka francuskiego. Faveur – to wąska wstążeczka czy tasiemka jedwabna. W tym przepisie zastosowałam metodę kilkukrotnego składania ciasta w czasie wałkowania, zamiast wybijania.

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    --- 25 dkg mąki tortowej
    --- szczypta soli
    --- 5 dkg masła
    --- ½ płaskiej łyżki cukru drobnego
    --- 1 jajko
    --- 2 żółtka
    --- 5 dkg gęstej śmietany
    --- 1 łyżka octu lub spirytusu ( dałam 1 łyżkę spirytusu i 1 łyżkę amaretto zamiast wanilii)
    --- aromat wanilii
    --- ½ litra oleju rzepakowego
    --- cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Chrusty - faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sposób wykonania 1. 1) Ubić jajko i żółtka z cukrem , solą i spirytusem na puszystą masę, ewentualnie z aromatem wanilii.
    2) Masło posiekać drobniutko z mąką, dodać śmietanę, masę jajeczną i wyrobić gładkie ciasto mikserem lub ręcznie. Włożyć do woreczka foliowego i pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut, żeby ciasto odpoczęło.
    3) Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość 0,5 cm i złożyć na połowę lub na 3 części, wywałkować i jeszcze tak ze 3- 4 razy. Nie podsypujemy mąką, z ciastem się dobrze pracuje.
    4) Ciasto podzielić na połowę i rozwałkować na prostokąty – im cieńsze tym lepsze chruściki.
    5) Płaty ciasta pokroić na pasy o szerokości 3- 5 cm i każdy kroić ukośnie na paski długości 6 – 8 cm robiąc w środku małe nacięcie. Przez nacięcie przewijać pasek przyciętego ciasta.
    6) W rondelku rozgrzać olej, wrzucić kawałek ciasta- jak wypływa natychmiast na powierzchnię można smażyć faworki. Zwracać uwagę na temperaturę oleju, żeby nie dymił- ja po rozgrzaniu oleju smażę na średnim ogniu.
    7) Wkładać po 5- 7 sztuk i smażyć na złoty kolor obracając widelcem. Gorące , wcześniej osączone na papierze kuchennym posypujemy cukrem pudrem.
    8) Przed przystąpieniem do smażenia przygotować sobie papier do osączania , sitko i cukier puder bo smażenie przebiega bardzo szybko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować