Faworki to nazwa zapożyczona z języka francuskiego. Faveur – to wąska wstążeczka czy tasiemka jedwabna. W tym przepisie zastosowałam metodę kilkukrotnego składania ciasta w czasie wałkowania, zamiast wybijania.
Składniki:
SKŁADNIKI:
--- 25 dkg mąki tortowej
--- szczypta soli
--- 5 dkg masła
--- ½ płaskiej łyżki cukru drobnego
--- 1 jajko
--- 2 żółtka
--- 5 dkg gęstej śmietany
--- 1 łyżka octu lub spirytusu ( dałam 1 łyżkę spirytusu i 1 łyżkę amaretto zamiast wanilii)
--- aromat wanilii
--- ½ litra oleju rzepakowego
--- cukier puder do posypania
Chrusty - faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) Ubić jajko i żółtka z cukrem , solą i spirytusem na puszystą masę, ewentualnie z aromatem wanilii.
2) Masło posiekać drobniutko z mąką, dodać śmietanę, masę jajeczną i wyrobić gładkie ciasto mikserem lub ręcznie. Włożyć do woreczka foliowego i pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut, żeby ciasto odpoczęło.
3) Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość 0,5 cm i złożyć na połowę lub na 3 części, wywałkować i jeszcze tak ze 3- 4 razy. Nie podsypujemy mąką, z ciastem się dobrze pracuje.
4) Ciasto podzielić na połowę i rozwałkować na prostokąty – im cieńsze tym lepsze chruściki.
5) Płaty ciasta pokroić na pasy o szerokości 3- 5 cm i każdy kroić ukośnie na paski długości 6 – 8 cm robiąc w środku małe nacięcie. Przez nacięcie przewijać pasek przyciętego ciasta.
6) W rondelku rozgrzać olej, wrzucić kawałek ciasta- jak wypływa natychmiast na powierzchnię można smażyć faworki. Zwracać uwagę na temperaturę oleju, żeby nie dymił- ja po rozgrzaniu oleju smażę na średnim ogniu.
7) Wkładać po 5- 7 sztuk i smażyć na złoty kolor obracając widelcem. Gorące , wcześniej osączone na papierze kuchennym posypujemy cukrem pudrem.
8) Przed przystąpieniem do smażenia przygotować sobie papier do osączania , sitko i cukier puder bo smażenie przebiega bardzo szybko.
Komentarze