Chrusty

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • 1/2 kg mąki (w tym 1 szklanka mąki krupczatki)
    5 żółtek
    2 łyżki cukru pudru
    4 łyżki śmietany
    1 łyżka masła
    1 łyżka octu lub spirytusu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Chrusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • * 1. Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Następnie ubić je wałkiem, aż będzie lśniące.
  • * 2. Ciasto cienko rozwałkować i pokroić w prostokąty, każdy naciąć przez środek.
  • * 3. Formować chrusty.
  • * 4. Przekładając ciasto przez nacięcie.
  • 5. Smażyć w głębokim tłuszczu, odsączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy