Chrusty

0 (0 ocen)

  • 15 min

Mama często je smażyła kiedy byłam mała.

  • 15 min

Składniki:

  • 20 dag maki
    3-4 łyżki gęstej śmietany
    3 żółtka
    sól
    1 łyżka spirytusu
    proszek do pieczenia
    olej
    cukier puder

Chrusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na chrusty, faworki 1. Mąkę zmieszać ze śmietaną, dodać żółtka, szczyptę soli, proszek do pieczenia, spirytus. Wszystko wymieszać, wyrobić jednolitą masę. Ciasto wałkować cienko.
    Kroić na paski szerokości 3-4 cm, Każdy pasek przekroić w środku w środku wzdłuż i przewinąć.
  • 2. Smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczy na jasnozłoty kolor.
    Wyjąć, osuszyć na bibule, oprószyć cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy