Chrusty

  • wyświetlono: 829 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Mama często je smażyła kiedy byłam mała.

Lana098
  • 15min

Składniki

20 dag maki
3-4 łyżki gęstej śmietany
3 żółtka
sól
1 łyżka spirytusu
proszek do pieczenia
olej
cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

Chrusty

  • Ciasto na chrusty, faworki1. Mąkę zmieszać ze śmietaną, dodać żółtka, szczyptę soli, proszek do pieczenia, spirytus. Wszystko wymieszać, wyrobić jednolitą masę. Ciasto wałkować cienko.
    Kroić na paski szerokości 3-4 cm, Każdy pasek przekroić w środku w środku wzdłuż i przewinąć.
  • 2. Smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczy na jasnozłoty kolor.
    Wyjąć, osuszyć na bibule, oprószyć cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczylachrustychrustFaworkikuchnia polska

Komentarze

Podobne przepisy

Chrust

Dodane przez: PolskaGotuje

Chrust

Przepis z bardzo starej gazety...

Faworki (chrusty)

Dodane przez: akrobatka22

Faworki (chrusty)

Delikatne, chrupiące i bardzo smaczne...

image-062e1am

Dodane przez: viki2903

Faworki / chrusty

Faworki / chrusty

chrusty

Dodane przez: mariosylwia

Chrusty drożdżowe

bardzo dobre i nie potrzeba tyle...

Chrust lany

Dodane przez: Agiatis

Chrust lany

Przeglądając przepisy, szukając...

Serowe chrusty

Dodane przez: eliza1051

Serowe chrusty

Chrusty są pyszne, bardzo podzielne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE