Chrust wyborny

  • wyświetlono: 253 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tak wykonany chrust smakuje wybornie. Przepisów mam wiele, lecz akurat z tego robię najczęściej.

123
  • 1 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

3 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
5 dag. masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
smalec do smażenia

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Chrust wyborny

  • jk1. Mąkę zagniatam z żółtkami, masłem, śmietaną, proszkiem do pieczenia, cukrem i sokiem z cytryny na jednolite ciasto. W trakcie zagniatania ciastem uderzam o stolnicę, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Cieniutko je wałkuje, radełkiem kroję paski[2 cm. na 7 cm.], na każdym kawałku robię nacięcie i przez to nacięcie przekładam jeden koniec paska. Chrust smażę na mocno rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. Osączony chrust z nadmiaru tłuszczu[na papierowym ręczniku], osypuję cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chrustpodwieczorek
 

Komentarze

Podobne przepisy

Zaczynamy.

Dodane przez: eskinoska

Chrust

Stare przepisy są najbardziej sprawdzone,...

Dodane przez: marta33

Chrusty

Pyszne chruściki,które mama robiła...

image-062e1am

Dodane przez: viki2903

Faworki / chrusty

Faworki / chrusty

Chrust

Dodane przez: PolskaGotuje

Chrust

Przepis z bardzo starej gazety...

image-291acd5

Dodane przez: KuchniaPoli

Faworki, chrusty

Faworki czyli chrusty, chruściki...

Faworki (chrust)

Dodane przez: karinzgr

Faworki (chrust)

Karnawał to czas pieczenia faworków...