Chrust lany z piwem

4.67 (3 ocen)

Lany chrust jest szybszym w przygotowaniu zamiennikiem faworków.Chociaż nie smakuje identycznie to jednak bardzo podobnie.Jest po prostu pyszny.Podczas smażenia wychodzą fantazyjne wzorki które cieszą oko i podniebienie.W przepisie możemy ominąć wódkę jednak dzięki niej chrust nie piję tak tłuszczu.

Składniki:

  • 4 jajka
    szczypta soli
    4 łyżki cukru pudru
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki piwa
    1 łyżka wódki
    smalec do smażenia ( ew. olej ale smak już nie będzie taki sam)
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki Przystawki

Chrust lany z piwem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 

Chrust lany z piwem 1. Białka oddzielić od żółtek , ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • 

Chrust lany z piwem 2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch.
  • 

Chrust lany z piwem 3. Do żółtek dodawać stopniową mąkę , mleko , piwo oraz wódkę cały czas miksując do połączenia się składników.
  • 

Chrust lany z piwem 4. Do białek dodać masę z żółtek , całość delikatnie wymieszać łyżką.
  • 

Chrust lany z piwem 5. W garnku rozgrzać smalec.
    Masę na chrust przełożyć do rękawa cukierniczego lub butelki po małej wodzie z dziurką w korku.
    Na rozgrzany tłuszcz wlewać porcjami ciasto.
    Smażyć na rumiano z obu stron , uważając by nie spalić chrustu ponieważ szybko się smaży.
    Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym.
    Podawać posypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować