Chrust karnawałowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis z zeszytu mojej mamy

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
    4 żółtka
    1 łyżka octu lub spirytusu
    1,5 łyżeczki masła
    3 łyżki śmietany

Chrust karnawałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.
    Ciasto wałkujemy na dość cienkie.
    Nożem wycinamy szerokie paski, nacinamy na środku.
    Łapiemy za koniec paska i "przewlekamy" przez dziurkę.
    Na patelni rozgrzewamy olej - tyle by chrust był cały zanurzony.
    Smażymy z dwóch stron na rumiano (lekko).
    Chrust wykładamy na ręczniki papierowe, żeby odsączyć go z tłuszczu.
    Następnie posypujemy pudrem. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy