Chrust

  • wyświetlono: 358 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przepis na chrust piekłam pierwszy raz i muszę przyznać, że wyszedł znakomicie. Smakował całej mojej rodzinie.

Składniki

400 g mąki
4 żółtka
2 całe jajka
2 łyżki śmietany
1 łyżka octu
1 łyżka spirytusu
szczypta proszku do pieczenia
tłuszcz do smażenia
cukier puder z wanilią do posypywania

Sposób przygotowania przepisu:

Chrust

  • 1. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
    W trakcie zagniatania ciastem należy mocno uderzać o stolnicę, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Następnie cieniutko je rozwałkować i radełkiem pokroić w szerokie paski. Po środku każdego paska zrobić wzdłuż nacięcie nożem i przez to nacięcie przełożyć jeden koniec paska. Gotowy chrust smażyć na głębokim i gorącym tłuszczu na złoty kolor. Po wyjęciu odsączyć go na ręczniku papierowym. Przestudzony chrust posypać cukrem pudrem zmieszanym z wanilią.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

chrusty

Dodane przez: mariosylwia

Chrusty drożdżowe

bardzo dobre i nie potrzeba tyle...

Chrust lany

Dodane przez: Agiatis

Chrust lany

Przeglądając przepisy, szukając...

mała kucharka

Dodane przez: marta33

Chrusty

Pyszne chruściki,które mama robiła...

Dodane przez: marta33

Chrusty

Pyszne chruściki,które mama robiła...

Lany chrust

Dodane przez: kasiunia

Lany chrust

Lany chrust to dość popularna karnawałowa...

chrusty

Dodane przez: jankowska

Domowe chrusty

Ten przepis mam od mamy,robilam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE