1.Do miski wbijamy jajko i żółtka, wsypujemy cukier puder, sól, dolewamy jogurt naturalny i wódkę.
Miksujemy składniki razem ok. 1 minuty.
2.Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy masło i siekamy razem nożem.
Dodajemy zmiksowane jajka i zagniatamy jedwabiste i giętkie ciasto. Im dłużej zagniatamy, tym lepiej. Ja gniotłam ok. 15 minut. W czasie zagniatania uderzamy kilka razy ciasto mocno wałkiem.
3.Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do woreczka foliowego, żeby nie wyschło i dajemy mu odpocząć ok. 15 minut.
4.Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą bardzo cienko rozwałkowujemy ( ok. 1 mm lub cieniej ). Wycinamy prostokąty ( ok. 3 cm na 8 cm ), w każdym robimy nacięcie pośrodku i jeden z końców prostokąta przewlekamy przez to nacięcie. Formujemy ładne i kształtne faworki.
5.Chrust smażymy na rozgrzanym ogniu z dwóch stron do momentu nabrania rumianego koloru. Wyciągamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Po ostygnięciu posypujemy chrust cukrem pudrem.
Porady
Ważne jest, żeby podczas wałkowania ciasta nie podsypywać mąką, gdyż jej nadmiar bardzo szybko się przypala podczas smażenia.
Komentarze