Chrust

0 (0 ocen)

  • 60 min

Chrust inaczej zwany faworkami, wczoraj smażony, dziś pozostało po nim miłe wspomnienie :-)

  • 60 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
    1 jajko
    2 żółtka
    1/3 szklanki jogurtu naturalnego
    50 g miękkiego masła
    2 łyżki wódki
    1 łyżka cukru pudru
    1/4 łyżeczki soli
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Chrust - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbijamy jajko i żółtka, wsypujemy cukier puder, sól, dolewamy jogurt naturalny i wódkę.
    Miksujemy składniki razem ok. 1 minuty.
  • 2. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy masło i siekamy razem nożem.
    Dodajemy zmiksowane jajka i zagniatamy jedwabiste i giętkie ciasto. Im dłużej zagniatamy, tym lepiej. Ja gniotłam ok. 15 minut. W czasie zagniatania uderzamy kilka razy ciasto mocno wałkiem.
  • 3. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do woreczka foliowego, żeby nie wyschło i dajemy mu odpocząć ok. 15 minut.
  • 4. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą bardzo cienko rozwałkowujemy ( ok. 1 mm lub cieniej ). Wycinamy prostokąty ( ok. 3 cm na 8 cm ), w każdym robimy nacięcie pośrodku i jeden z końców prostokąta przewlekamy przez to nacięcie. Formujemy ładne i kształtne faworki.
  • 5. Chrust smażymy na rozgrzanym ogniu z dwóch stron do momentu nabrania rumianego koloru. Wyciągamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
    Po ostygnięciu posypujemy chrust cukrem pudrem.

Porady

Ważne jest, żeby podczas wałkowania ciasta nie podsypywać mąką, gdyż jej nadmiar bardzo szybko się przypala podczas smażenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować