Chrust

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis z bardzo starej gazety jeszcze z pokoleń mojej mamy, ale zato bardzo smaczny

  • Łatwy

Składniki:

  • - żółtka: 6 sztuk
    - mąka: 2 szklanki
    - kwaśna śmietana: 1 szklanka
    - wódka: 2 łyżki
    - masło: 1 łyżka
    - starta skórka cytryny: 1 łyżeczka
    - cukier: 1 szczypta
    - smalec: 50 dekagramów
    - spirytus: 3 łyżki
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - cukier puder: 15 dekagramów

Chrust - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z żółtek, mąki, śmietany, masła, odrobiny cukru, wódki, otartej skórki z cytryny zagnieść ciasto jak na pierogi (musi być pulchne). Jeśli jest zbyt miękki dodać mąki. Cienko rozwałkować, radełkiem wykrawać dość długie prostokąty, przeciąć każdy wzdłuż i przewinąć. Smażyć na złoty kolor w gorącym smalcu z dodatkiem spirytusu. Posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy