Chrust

  • wyświetlono: 180 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Przepis z bardzo starej gazety jeszcze z pokoleń mojej mamy, ale zato bardzo smaczny

PolskaGotuje
  • Łatwy

Składniki

- żółtka: 6 sztuk
- mąka: 2 szklanki
- kwaśna śmietana: 1 szklanka
- wódka: 2 łyżki
- masło: 1 łyżka
- starta skórka cytryny: 1 łyżeczka
- cukier: 1 szczypta
- smalec: 50 dekagramów
- spirytus: 3 łyżki
- cukier waniliowy: 1 sztuka
- cukier puder: 15 dekagramów

Sposób przygotowania przepisu:

Chrust

  • 1. Z żółtek, mąki, śmietany, masła, odrobiny cukru, wódki, otartej skórki z cytryny zagnieść ciasto jak na pierogi (musi być pulchne). Jeśli jest zbyt miękki dodać mąki. Cienko rozwałkować, radełkiem wykrawać dość długie prostokąty, przeciąć każdy wzdłuż i przewinąć. Smażyć na złoty kolor w gorącym smalcu z dodatkiem spirytusu. Posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimawiosnakuchnia polskajesieńpiknikPRZYJĘCIE DLA DZIECIimprezykonkurs_karnawałELLE_italiakamislekka_kuchnia

Komentarze

Podobne przepisy

Chrust

Dodane przez: Ania_L

Chrust

Sprawdzony babciny przepis. I smak...

Dodane przez: marta33

Chrusty

Pyszne chruściki,które mama robiła...

Faworki (chrusty)

Dodane przez: akrobatka22

Faworki (chrusty)

Delikatne, chrupiące i bardzo smaczne...

image-062e1am

Dodane przez: viki2903

Faworki / chrusty

Faworki / chrusty

chrusty

Dodane przez: mariosylwia

Chrusty drożdżowe

bardzo dobre i nie potrzeba tyle...

Chrust lany

Dodane przez: Agiatis

Chrust lany

Przeglądając przepisy, szukając...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE