Chruściki piwne

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Na co dzień gotuję posiłki dla czterech osób. Bardzo lubię piec,a na obiad najchętniej robię zapiekanki.

Składniki:

  • ● 1/3 szklanki żółtek
    (5-6 sztuk)
    ● 1/3 szklanki piwa
    ● mąka
    ● olej do smażenia
    ● cukier puder
    do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Chruściki piwne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka dokładnie mieszamy
    z piwem. Dosypujemy tyle mąki,
    aby ciasto łatwo dało się
    zagnieść. Wyrabiamy dość długo,
    aby wtłoczyć w nie jak najwięcej
    powietrza. Na stolnicy
    rozwałkowujemy cieniutkie placki,
    starając się nie podsypywać
    ich mąką.
  • 2. Z ciasta wykrawamy wąskie
    prostokąty (to ważne, bo chrusty
    powiększają objętość podczas
    smażenia). Na środku
    każdego robimy nacięcie (ok. 3 cm). Przez otwór przekładamy
    jeden koniec paska.
  • 3. Chruściki smażymy w głębokim,
    mocno rozgrzanym oleju,
    aż się zrumienią. Osączamy na
    papierowym ręczniku. Posypujemy
    cukrem pudrem.

Porady

Anny Błaszczuk Możemy zwiększyć lub zmniejszyć liczbę żółtek, ale trzeba pamiętać, aby proporcje piwa i żółtek zawsze były jednakowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować