Chruściki na amoniaku

  • wyświetlono: 387 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Chrusty są szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne.

madzia1423
  • 20min

Składniki

Składniki:

4 szkl. mąki

4 jajka

3/4 kostki margaryny Palma z murzynkiem

1 łyżeczka amoniaku

0,5 szkl. cukru

1 cukier waniliowy

1 łyżka kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania przepisu:

Chruściki na amoniaku

  • 1. Wykonanie:

    1. Margarynę posiekać, dodać mąkę i dokładnie zagnieść.

    2. Do zagnieconej masy dodać jajka, amoniak, cukier oraz cukier waniliowy i kwaśną śmietanę.

    3. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 30 minut.

    4. Następnie ciasto wałkujemy na 3-centymetrowe paski, następnie podzielić na ok. 15-centymetrowe romby.

    Każdy kawałek naciąć na środku, przez to nacięcie przewlec jeden koniec. Podobnie postąpić z następnymi kawałkami ciasta.

    5. Smażyć na dużym rondlu, na smalcu bądź na oleju słonecznikowym.

    6. Do przewracania doskonale nadaje się widelec bądź patyczek do szaszłyków. Złocisty chrust wyjąć na papierowy ręcznik, by ociekł z nadmiaru tłuszczu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babci
 

Komentarze

Podobne przepisy

Chruściki orzechowe

Dodane przez: joanna30

Chruściki orzechowe

Przepis na chrust mojej mamy zmieniłam...

Chruściki piwne

Dodane przez: PolskaGotuje

Chruściki piwne

Na co dzień gotuję posiłki dla...

chruścik lany

Dodane przez: agarybak76

Chruścik lany

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu...

Chruściki w kształcie kokardek

Dodane przez: Magiel Kuchenny

Chruściki w kształcie kokardek

Moje ulubione :) dzięki mojej babci

Chruściki piwne

Dodane przez: RedakcjaPP

Chruściki piwne

Na co dzień gotuję posiłki dla...

faworki

Dodane przez: PrzepisyAleksandry

Chrusty chruściki faworki

W moim domu faworków się nie robiło,...