Chruściki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Miękkie, puszyste chruściki drożdżowe

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mąki
    1/2 l mleka
    1/3 kostki margaryny (KASIA)
    5 dkg drożdży
    3 jajka
    1 op. cukru waniliowego
    szczypta soli
    cukier puder do obtoczenia
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Chruściki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemu cukier, cukier waniliowy, sól, rozkruszone drożdże i rozmącone jajka. Następnie dodajemy lekko podgrzane mleko z roztopioną, ciepłą margaryną. Wszystkie składniki mieszamy aż do rozpuszczenia się drożdży . Następnie stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Porcjami wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Tniemy na paski i formujemy chruściki. Gotowe chruściki pozostawiamy do wyrośnięcia na 10 minut . Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Usmażone chruściki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnie obtaczamy w cukrze pudrze. SMACZNEGO :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować