Chruściki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemu cukier, cukier waniliowy, sól, rozkruszone drożdże i rozmącone jajka. Następnie dodajemy lekko podgrzane mleko z roztopioną, ciepłą margaryną. Wszystkie składniki mieszamy aż do rozpuszczenia się drożdży . Następnie stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Porcjami wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Tniemy na paski i formujemy chruściki. Gotowe chruściki pozostawiamy do wyrośnięcia na 10 minut . Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Usmażone chruściki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnie obtaczamy w cukrze pudrze. SMACZNEGO :)
Komentarze