Chrupki z ciecierzycy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealna przekąska na spotkania w gronie znajomych.

  • 60 min

Składniki:


  • 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy ( lub 2 puszki odsączonej i osuszonej ciecierzycy )
    2 łyżki oliwy
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/3 łyżeczki pikantnej papryki
    1/3 łyżeczki wędzonej papryki
    1/2 łyżeczki soli

Chrupki z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do miseczki wlać olej, wsypać wszystkie rodzaje papryki, dodać sól i całość wymieszać. Dodać ciecierzycę, mieszać aż przyprawy równomiernie pokryją ziarna ciecierzycy.

    Ciecierzycę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 40 minut. W czasie pieczenia ciecierzycę przemieszać trzy razy.

    Upieczoną ciecierzycę podawać na ciepło lub zimno.

Porady

Pieczonej ciecierzycy możemy nadawać dowolny smak. Ja poszłam w kierunku klasyki i użyłam papryki.

Komentarze

Podobne przepisy