Chrupki chleb skandynawski

0 (0 ocen)

Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki ( zmniejszyłam tylko składniki o połowę). Chrupki, prosty do zrobienia chleb skandynawski. Bardzo cieniutki i delikatny. Najlepiej smakuję na słodko z dżemem i miodem. Serdecznie polecam!

Składniki:

  • 200 g. płatków owsianych
    200 g. mąki żytniej razowej
    100 g. ziaren słonecznika
    50 g. ziaren siemienia lnianego
    50 g. ziaren sezamu
    350 ml. wody
    1 łyżeczka soli

    Dodatkowo:
    miód
    dżem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Przekąski

Chrupki chleb skandynawski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać, a następnie odstawić na 15 minut do zmięknięcia płatków owsianych.
  • 2. Po tym czasie masę podzielić na dwie równe części. Każdą wylać do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Dobrze rozprowadzić na grubość około 3 mm. Obie części piec w 170st.C około 60 minut z termoobiegiem ( u mnie krócej!) Po około 10 minutach pieczenia wyjąć chlebki z piekarnika i za pomocą ostrego noża podzielić każde na 8 równych trójkącików. Włożyć do piekarnika i kontynuować pieczenie, uchylając co jakiś czas piekarnik na 5 minut, aby uwolnić parę wodną, dzięki czemu chlebki będą chrupiące.
  • 3. Po upieczeniu ostudzić. Podawać z miodem i dżemem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Skandynawska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować