Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki ( zmniejszyłam tylko składniki o połowę). Chrupki, prosty do zrobienia chleb skandynawski. Bardzo cieniutki i delikatny. Najlepiej smakuję na słodko z dżemem i miodem. Serdecznie polecam!
Składniki:
200 g. płatków owsianych
200 g. mąki żytniej razowej
100 g. ziaren słonecznika
50 g. ziaren siemienia lnianego
50 g. ziaren sezamu
350 ml. wody
1 łyżeczka soli
Chrupki chleb skandynawski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać, a następnie odstawić na 15 minut do zmięknięcia płatków owsianych.
2.Po tym czasie masę podzielić na dwie równe części. Każdą wylać do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Dobrze rozprowadzić na grubość około 3 mm. Obie części piec w 170st.C około 60 minut z termoobiegiem ( u mnie krócej!) Po około 10 minutach pieczenia wyjąć chlebki z piekarnika i za pomocą ostrego noża podzielić każde na 8 równych trójkącików. Włożyć do piekarnika i kontynuować pieczenie, uchylając co jakiś czas piekarnik na 5 minut, aby uwolnić parę wodną, dzięki czemu chlebki będą chrupiące.
3.Po upieczeniu ostudzić. Podawać z miodem i dżemem. Smacznego!
Komentarze