Chrupiący groszek z ciecierzycy

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Chrupiący groszek, czy też chipsy z ciecierzycy to idealna zdrowa przekąska pomiędzy posiłkami. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy namoczyć groch na noc, ugotować i chwilkę podpiec w piekarniku, dla uzyskania tego chrupnięcia.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka ciecierzycy
    woda
    sól gruboziarnista
    pieprz kolorowy
    2 łyżka oliwy z oliwek
    1 łyżka wasabi w paście
    1 łyżeczka wasabi w proszku
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka sproszkowanej cebulki smażonej
    1 łyżeczka cukru kryształu
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski Chipsy

Chrupiący groszek z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę wrzucić do rondla i zalać wodą, tak by lekko go przykrywała. Pozostawić na noc.
    Gotować w osolonej wodzie do miękkości z dodatkiem wasabi w proszku.
    Osuszyć groch na ręczniku papierowym.
    Jajko dokładnie roztrzepać widelcem, dodać oliwę i resztę składników.
    Do mieszanki przypraw wrzucić ciecierzycę i dokładnie wymieszać, obtoczyć.
    Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciecierzycą.
    Cieciorkę piec w 200 stopniach około pół godziny.

Porady

Zamiast moczyć ciecierzycę, można użyć gotowanej ciecierzycy w zalewie z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować