Chrupiący deser jogurtowy z malinami

0 (0 ocen)

Pyszny deser, prosty w przygotowaniu. Maślane, chrupiące płatki, gęsty jogurt grecki i świeże maliny – pycha!

Składniki:


  • Na 3 porcje:
    100 g płatków jęczmiennych
    2 łyżki fruktozy
    30 g masła
    400 g jogurtu greckiego
    2/3 opakowania malin

Chrupiący deser jogurtowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Płatki wrzucić na patelnię, dodać masło i 1,5 łyżki fruktozy, smażyć na małym ogniu, aż płatki staną się złoto-brązowe i chrupiące. Wystudzić. Pokruszyć (lubią się zlepiać), najwygodniej mi było palcami.

    Jogurt grecki wymieszać z pozostałą fruktozą (można użyć cukru białego, brązowego lub miodu), odstawić. Maliny umyć, osuszyć dokładnie.

    Do szklaneczek wrzucić 2 łyżki jogurtu, posypać czubatą łyżką płatków, położyć maliny.

    Układać w tej kolejności jeszcze jedną warstwę. Wykończyć malinami. Od razu podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy