Chleb pieczorny w garnku (z czarnuszką i kminkiem)

0 (0 ocen)

Przepis bazowy znalazłam gdzieś w necie, ale podchodziłam do niego z dużą rezerwą. W końcu jednak zamarzył mi się świeży, chrupiący chlebuś... i upiekłam. Dokładnie taki wyszedł... chrupiący, pachnący, w środku mięciutki i lekki... a jego wykonanie jest banalne - nie można go chyba zepsuć :)

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody
    75 dkg mąki pszennej
    30 g świeżych drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki soli
    1 łyżka oleju rzepakowego
    kminek cały
    czarnuszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pieczorny w garnku (z czarnuszką i kminkiem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski (polecam wyższą, bo ciasto rośnie) wlewamy wodę oraz cukier, sól, olej i drożdże. Wszystko razem mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą.
    Następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę i kminek i wszystko mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 7-8h. (Polecam zerknąć co jakiś czas czy nie rośnie zbyt mocno i nie ucieka z miski).
  • 2. Po upływie kilku godzin ciasto wyjmujemy z lodówki i przekładamy na stolnice z niewielką ilością mąki. Zagniatamy ciasto i następnie odkładamy je do miski (innej niż ta z lodówki), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 h do wyrośnięcia.
    Włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 200'C - grzejmy w nim garnek w którym będzie piec się chleb (piekłam w zwykłym aluminiowym garnku).
  • 3. Gdy ciasto nieco urośnie szybko przekładamy je do gorącego garnka, lekko spryskujemy wodą i posypujemy czarnuszką, przykrywamy pokrywką i pieczemy 35 min w temp. 200'C.
    Następnie zdejmujemy pokrywkę z garnka i pieczemy jeszcze 30 min bez przykrycia.
  • 4. Gotowy chleb po upieczemy wyciągamy z garnka i odstawiamy na kratkę do wystygnięcia.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.13 (327 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chleb pieczony w garnku

To może cię zainteresować