Chrupiące ziemniaczane paluchy z czosnkiem i cebulką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gdy zostanie nam za dużo ugotowanych ziemniaków warto wykorzystać je w taki sposób. Paluchy są chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Od dziś będą często gościły na moim stole.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
    1 biała cebulka
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki mleka
    1 jajko
    Sól
    Pieprz
    Słodka czerwona papryka

    Bułka tarta do panierowania
    Olej do smażenia

Chrupiące ziemniaczane paluchy z czosnkiem i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po odcedzeniu i ostudzeniu przeciskamy ziemniaki przez praskę. Wbijamy jajko, wlewamy mleko. Cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Z ziemniaczanego ciasta formujemy podłużne paluchy. Każdy obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rumiano z każdej strony na rozgrzanej patelni.

Komentarze

Podobne przepisy