Chrupiące skrzydełka ostro słodkie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne i błyskawiczne danie ....nie będę więcej zachwalać, bo to trzeba po prostu spróbować !!

  • 30 min

Składniki:

  • 600 g skrzydełek z kurcząt + wegeta i czosnek granulowany do ich oprószenia
    100 g w miarę chudego wędzonego boczku
    mała czerwona papryka słodka
    4 łyżki groszku zielonego (może być mrożony)
    100 g fasolki szparagowej
    olej do głębokiego smażenia skrzydełek
    słodki sos chili do polania

Chrupiące skrzydełka ostro słodkie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-23mo1qn 1. Skrzydełka podzielić na mniejsze części, umyć, osuszyć, natrzeć odrobiną wegety i czosnku granulowanego, odstawić na 10 minut.
    W tym czasie rozgrzać olej w płaskim garnku.

    Boczek pokroić w paski, fasolkę na małe kawałki, paprykę w kostkę.
  • image-1i5ru9r 2. Do rozgrzanego oleju wrzucać skrzydełka i smażyć aż do ich zrumienienia, po czym odsączyć z nadmiaru tłuszczu w ręczniku papierowym.

    W tym samym czasie kiedy skrzydełka nam się rumienią, pokrojony boczek przesmażyć, dodać najpierw fasolkę, podlać wodą i dusić ok. 10 minut, później wrzucić paprykę i tyle samo dusić, a na końcu groszek zielony i teraz lekko posolić, posypać pieprzem.

    Gorące wyłożyć na talerz, na wierzch skrzydełka, całość polać słodkim sosem chili.
  • image-0ucltgh 3. Smacznego !

Porady

Tak przyrządzone skrzydełka pasują doskonale do wszystkiego: ziemniaków, frytek, ryżu, kaszy czy makaronu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy