Przygotowanie tych rożków nie wymaga wiele czasu, a są naprawdę pyszne. Warto spróbować.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
300 g mąki pszennej
150 g białego sera
8 łyżek oleju
7 łyżek mleka
70 g cukru
dżem o dowolnym smaku
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 białko
Chrupiące, serowe rożki z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biały ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, mlekiem i olejem. Następnie do mąki dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać do reszty składników, dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną odłożyć, drugą rozwałkować na prostokąt. Przeciąć na 6 części. Na każdą nałożyć łyżkę dżemu. Złożyć na pół, tworząc trójkąty, zlepić boki. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Gotowe trójkąty układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je białkiem. Piec ok. 15 minut w temp. 200°C.
Z przepisu wychodzi 12 różków.
Komentarze