Chrupiące, serowe rożki z dżemem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przygotowanie tych rożków nie wymaga wiele czasu, a są naprawdę pyszne. Warto spróbować.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    150 g białego sera
    8 łyżek oleju
    7 łyżek mleka
    70 g cukru
    dżem o dowolnym smaku
    cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 białko

Chrupiące, serowe rożki z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biały ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, mlekiem i olejem. Następnie do mąki dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać do reszty składników, dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto.
    Ciasto podzielić na dwie części. Jedną odłożyć, drugą rozwałkować na prostokąt. Przeciąć na 6 części. Na każdą nałożyć łyżkę dżemu. Złożyć na pół, tworząc trójkąty, zlepić boki. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
    Gotowe trójkąty układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je białkiem. Piec ok. 15 minut w temp. 200°C.
    Z przepisu wychodzi 12 różków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy