Chrupiące serduszka

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przez żołądek do serca! A jeszcze lepiej - słodkim, chrupiącym sercem! Podzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na gofry, które zawsze wychodzą super chrupiące i smaczne.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka śmietany (single cream lub innej nie gęstej)
    1,5 szklanki mleka
    1/3 szklanki oleju
    2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
    szczypta soli
    cukier puder

Chrupiące serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki (oprócz białek) łączymy i miksujemy.
  • 2. Następnie ubijamy pianę z białek i dodajemy ją do reszty ciasta, delikatnie mieszamy.
  • 3. Przed pierwszym pieczeniem, rozgrzaną gofrownicę lekko smarujemy ręcznikiem papierowym zwilżonym olejem. Gofry pieczemy 2-3 min. aż się zarumienią.

Porady

Z uwagi na to, że gofry zazwyczaj jemy z cukrem pudrem lub dżemem, do ciasta nie dodajemy cukru. Można ewentualnie dodać cukru waniliowego. Upieczone gofry układamy i studzimy na kratce, inaczej nie będą takie chrupiące.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy